Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Σαλιγκάρια Γιαχνί

  •  
  • 1 κιλό σαλιγκάρια
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 φλιτζάνι λάδι ελιάς
  • 5 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κουταλάκι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το γαρνίρισμα μαϊντανός ψιλοκομμένος

Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα καλάθι σκεπασμένο και τα διατηρούμε ζωντανά, για τρεις μέρες, ταϊζοντάς τα με πίτουρο, προκειμένου να καθαρίσουν.

Όταν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα σάλια τους και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.
Συγχρόνως, βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει.

Μόλις τα σαλιγκάρια βγάλουν τα κεφάλια τους έξω από το κέλυφος, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το καυτό νερό, τα ζεματίζουμε και κατόπιν τα στραγγίζουμε, κόβουμε-τρυπάμε τις άκρες στο πίσω μέρος με ένα μυτερό μαχαιράκι και τα ξεπλένουμε πάλι για να φύγουν τα ψιλά κομματάκια από το κέλυφος.

Στη συνέχεια τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, μαζί με άφθονο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5-6 λεπτά, ξαφρίζοντάς τα σε τακτά χρονικά διαστήματα και μετά τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.


Σε μια άλλη ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το πιπέρι, το αλάτι, το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά και μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα σαλιγκάρια και την ντομάτα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, έως ότου τα σαλιγκάρια μαλακώσουν.

Αφού βράσουν, τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους, αφού αφαιρέσουμε τη δάφνη, τα πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Σερβίτετε κρασί: Merlot

Δεν υπάρχουν σχόλια: